Od momentu, gdy zająłem się tematem nakładanego hermelina, minęło już sporo czasu. Jedno mogę napisać. Udało mi się rozpropagować zarówno samą przekąskę, jak i powalczyć o jej jakość. Dziś, przynajmniej w Warszawie, aby zjeść dobrej jakości marynowany ser, nie muszę poświęcać czas na jego przygotowanie i wyleżakowanie, tylko udaję się do Gorączki Złota na ul. Wilczą lub do Stacji Grochów na ul. Grochowską i mam 100% pewność, że zjem marynowany ser przygotowany z najwyższą starannością.
Czy jednak nakładany hermelin podany w tradycyjny sposób, w całości z pieczywem i marynowaną papryką to szczyt kulinarnej ekstazy?

W tym tekście chciałbym pokazać wam inną stronę tego aromatycznego sera. Podanego nie w formie przekąski, ale jako pyszny dodatek do innych przekąsek lub dań.
Jednak, aby zacząć nową przygodę, potrzebujemy jednego ważnego składnika – dojrzałego marynowanego hermelina. Jeżeli go nie posiadacie i zastanawiacie się jak go przygotować, to odsyłam do moich poprzednich tekstów. Ja, jako bazę, tradycyjnie wykorzystałem ser zamarynowany według przepisu nr 3, czyli ser marynowany w całości ze świeżymi przyprawami, lekko pikantnego i mocno czosnkowego.

Gdy po 3 – 5 tygodniach leżakowania w lodówce ser będzie już dojrzały i miękki, czas na nowe otwarcie. Przygotowujemy pyszny serowy dip. Pamiętajmy, że w przypadku serów, które planujemy wykorzystać do dipów, nie ma co przesadzać z czasem dojrzewania. Im dłużej ser będzie się marynował, tym bardziej będzie intensywny w aromacie i smaku, a to nie zawsze może być pozytywnie odbieraną cechą sosu.

Nakládaný hermelín czyli marynowane camemberty
Nakládaný hermelín czyli marynowane camemberty

Dojrzałego hermelina wyciągamy ze słoika i wrzucamy do siekacza. Oprócz niego ze słoika przekładamy także marynowaną cebulę oraz czosnek, oczywiście, jeżeli marynowaliśmy go w kawałkach. Jeżeli do marynowania użyliśmy ostrej papryki i chcemy, aby dip był ostrzejszy, przerzućmy również i ją.
Gdy ser jest prosto z lodówki, ważne, abyśmy dali mu chwilę, np. z pół godziny na nabranie pokojowej temperatury.

Składniki gotowe do miksowania: nakládaný hermelín, marynowana cebula i czosnek
Składniki gotowe do miksowania: nakládaný hermelín, marynowana cebula i czosnek

Następnie wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę i voilà.
Mamy gotowy fantastyczny dip, który świetnie uzupełni typowe piwne przekąski takie jak naciosy, krakersy czy grissini. Uzupełni także swoim smakiem, zwykłe pieczywo, grzanki czy piwnego precla.

Gotowy klasyczny serowy dip z nakladanego hermelina marynowanej cebuli i czosnku
Gotowy klasyczny serowy dip z nakladanego hermelina marynowanej cebuli i czosnku

Nie mniej tradycyjne piwne przekąski to dopiero początek przygody, ponieważ dip możemy uzupełnić innymi dodatkami i stworzyć świetny dodatek do dań.
Co prawda eksploracja tego zagadnienia dopiero uchyla przede mną swoje drzwi, to jednak nie omieszkam polecić coś, co mocno mnie urzekło.

Zmodyfikowany serowy dip, składniki: nakládaný hermelín, pleśniowy Fourme d’Ambert, cebula, czosnek i habanero bez skórki, marynowane razem z serem
Zmodyfikowany serowy dip, składniki: nakládaný hermelín, pleśniowy Fourme d’Ambert, oraz marynowane razem z serem: cebula, czosnek i habanero bez skórki

Do składników, które wymieniłem wcześniej, polecam dorzucić kilka kawałków sera z błękitnym przerostem pleśni. W zależności od oczekiwanych efektów możemy użyć łagodnego Błękitnego Lazura lub nieco bardziej wyrazistego brytyjskiego Siltona. Do zdjęcia użyłem łagodnego francuskiego sera Fourme d’Ambert. W tym wypadku koniecznie dołóżcie łyżkę lub dwie oleju pochodzącego z marynowania. Pozwoli to nam uzyskać lepszą gładkość sosu.

Zmodyfikowany serowy dip, składniki: nakládaný hermelín, pleśniowy Fourme d’Ambert, cebula, czosnek i habanero bez skórki, marynowane razem z serem
Zmodyfikowany serowy dip, składniki: nakládaný hermelín, pleśniowy Fourme d’Ambert, cebula, czosnek i habanero bez skórki, marynowane razem z serem

Taki miks świetnie sprawdzi się jako dodatek do prostych tostów czy wysofistykowanego burgera.
W tym miejscu pozostaje tylko pytanie, jakie piwo do tego dania dobrać i dlaczego najlepiej pasować będzie Piwo Grodziskie? ;)

Pewnie w tym momencie idealnego rozwiązania nie znajdziemy, chyba że zachęcę was do kulinarnych eksperymentów i nowego otwarcia dla nakładanego hermelina.

Serowy dip z nakladanego hermelina podany z naciosami i greckimi paluszkami chlebowymi

Smacznego!

Podziel się:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • email
  • Twitter
  • Wykop
  • Add to favorites