Brovarnia Czekoladowe Piwo Świąteczne

Mam dla Was specjalne piwo świąteczne z limitowanej serii, uwarzone przez Michała Saks w gdańskiej Brovarni. Aby wygrać piwo wystarczy odpowiedzieć na pytanie, szczegóły w rozwinięciu wpisu.

Dzięki uprzejmości Michała Saks i Brovarni litrowa butelka nowego piwa Brovarnia Świąteczne Czekoladowe wraz z tabliczką czekolady z Manufaktury Czekolady, trafi w ręce czytelniczki lub czytelnika Smaków Piwa. Świąteczna edycja jak widzicie na zdjęciu doczekała się nowej butelki. Ogłaszam więc mały konkurs. Wszystkich chętnych  informuje, że w piwie próżno szukać aromatu czekoladowego jest to rasowy … a właściwie to zwyciężczyni lub zwycięzca sam się przekona. Fundatorem nagród jest Brovarnia Gdańsk.

Żeby otrzymać nagrodę wystarczy odpowiedzieć na krótkie pytanie:

  1. Co łączy piwo i czekoladę.

Odpowiedzi należy nadsyłać na adres mejlowy: bartek@smaki-piwa.pl. Konkurs trwa do godziny 20 dnia 14 grudnia 2011, czyli do premiery nowego piwa. Zwycięzce wyłoni jury w składzie: Michał Saks, Bartek Napieraj.

Udział w konkursie jest jednoznaczny z akceptacją poniższego Regulaminu.

Regulamin:

  1. Konkurs jest organizowany przez blog Smaki Piwa.
  2. Udział w konkursie polega na udzieleniu odpowiedzi na pytanie konkursowe i przesłaniu jej na adres mailowy bartek@smaki-piwa.pl
  3. W konkursie mogą brać udział wyłącznie osoby pełnoletnie, wraz z odpowiedzią w treści wiadomości należy umieścić oświadczenie o treści „Oświadczam że jestem osobą pełnoletnią”
  4. Konkurs ma z góry ustalone ramy czasowe, odpowiedzi udzielone po terminie nie będą brane pod uwagę.
  5. Zwycięzcą lub zwyciężczynią konkursu zostanie osoba której odpowiedz najbardziej spodoba się jury konkursu w składzie: Michał Saks, Bartek Napieraj.
  6. Nagrodą w konkursie jest zestaw składające się z piwa Brovarnia Świąteczne Czekoladowe wraz z tabliczka czekolady dzieła Manufaktury Czekolady, fundatorem nagród jest Michał Saks i Brovarnia.
  7. Wyniki zostaną ogłoszone w terminie do 24 godzin od zakończeni konkursu
  8. Zwycięzcą lub zwyciężczynią konkursu jest zobowiązana do przesłanie na adres bartek@smaki-piwa.pl skanu dokumentu potwierdzającego pełnoletniość wraz z adresem, na który ma być wysłana nagroda.
  9. Wysyłkę nagrody nastąpi niezwłocznie po dostarczeniu przez ww. danych. Koszty wysyłki ponosi organizator.
  10. Nagrody są wysyłane tylko pod wskazany adres w Polsce.
  11. Niniejszy konkurs, którego warunki zostały określone przez organizatora powyżej, nie jest „grą losową”, „loterią fantową”, „zakładem wzajemnym” ani „loterią promocyjną”, których wynik zależy od przypadku (przeprowadzenia losowania) w rozumieniu art. 2 ustawy z dnia 29 lipca 1992 o grach losowych i zakładach wzajemnych (Dz.U.Nr 68, poz. 341 z późn. zm.).
  12. W razie jakkolwiek sporów wynikłych z przeprowadzenia konkursu głos rozstrzygający ma organizator.
  13. Organizator: Smaki Piwa Bartosz Napieraj ul. Bednarska 10/12 Wrocław.

Werble ….. po długich i niełatwych nardach jury wyłoniło zwycięzcę. Jednak musicie wiedzieć że ten konkurs stał na wyjątkowo wysokim poziomie i mieliśmy duże problemy z wyborem. Szkoda że nie mamy więcej piw świątecznych żeby nagrodzić więcej osób.

Zwycięzcą został Wojtek a oto jego odpowiedz.

Mam przed oczyma scenę z filmu  „Sztos” i słowa Jana Nowickiego: „Piwo powinno być zimne”!  Od tego trzeba zacząć! :) Od szczegółu do ogółu można by powiedzieć, ale do rzeczy. Czekolada ponoć powstała jako produkt uboczny! Tak, ponoć to prawda, a na dodatek miał to być produkt uboczny warzenia piwa! Prawdopodobnie ludność Ameryki Środkowej przypadkiem zauważyła, że sfermentowane ziarna kakaowca wykorzystywane do produkcji chichy dają bardzo ciekawe formy uboczne, a mianowicie czekoladę! Tak, więc po nitce do kłębka i piwo z czekoladą można wrzucić do jednego worka. Gdyby nie archeolodzy to byśmy pewnie o tym nie wiedzieli. Co ciekawe sądzą oni, że czekolada była dodawana do piwa! A to ci numer! Piwo i czekolada są dla każdego z nas synonimem czegoś bardzo dobrego. Piwo gasi pragnienie w upalny dzień, a czekolada gasi nasze pragnienie łakomstwa! Piwo i czekolada są doskonałe na stres. Tabliczka czekolady może pozwolić nam wrócić do równowagi po ciężkim, stresogennym dniu. Tak samo piwo, to złocisty napój, który działa jak eliksir na całe zło! Łączy je dobry gust. Piwosz i smakosz czekolady od razu pozna się na tym,  z czym ma  do czynienia. Piwo i czekolada to esencja doskonałego smaku. Łączy je delikatność, a nasz wzrok dostaje na ich widok oczopląsu. W obu przypadkach odgłos otwierania butelki, czy puszki miesza się z namiętnym trzaskiem łamania kawałka po kawałku wybornej czekolady. Brązowy kolor świetnej alpejskiej czekolady miesza się z kolorem brązowej butelki wspaniałego, życiodajnego płynu. Ktoś się pewnie obrazi, no niech będzie złocistego napoju! Czy można sobie wyobrazić nasze życie bez piwa i czekolady? Ja nie potrafię! To tak naprawdę jak wielka miłość, która łączy wieczorową porą! Piwo to nagroda za ciężki dzień. Tak samo czekolada. Gdy wiesz, że zasłużyłeś na nią to sięgasz po nią i delektujesz się chwilą, jakbyście mięli niebo w gębie! Piwo uszlachetnia, a czekolada słodzi życie. Honorowi krwiodawcy oddając krew dostają tabliczkę czekolady, gdy pijesz dobre piwo za czyjeś zdrowie też masz na uwadze chęć wsparcia potrzebującego. Czekolada to taka mała dawka adrenaliny i przyjemności, podobnie jak piwo, które jest słabym alkoholem, a daje tyle przyjemności. Małe, a cieszy w obu przypadkach. Miłość od pierwszego wejrzenia, można by powiedzieć! Zakochanie na zabój! Jak uśmiechnięty siedzisz przy butelce i widzisz odbijającą się swoją uśmiechniętą twarz to masz wrażenie, że małe jasne, pogodnie i delikatnie rozmawia z Tobą! To jak odbijająca się twoja podobizna od sreberka czekolady. Twarz w obu przypadkach jest trochę zniekształcona, ale efekt podobny. Jak dasz się skusić na małe jasne lub tabliczkę czekolady, nie będziesz już taki jak wcześniej! Będziesz uwiedziony i rozochocony i powiesz” „A co tam, raz kozie śmierć,  chrup, gul, gul, gul”!:)

Wojtku adres mam podeślij jeszcze zdjęcie lub skan dowodu z data urodzenia (warunek konieczny). Piwo powędruje do Ciebie wprost z Gdańska.

Głupio tek bez nagród ale Wasze pomysły były tak fajne, że muszę chociaż je opublikować żeby praca nie poszła na darmo. Jak ktoś chce to może w nagrodę opublikować jedną recenzję  na Smakach Piwa. Wpadło mi to do głowy teraz i bez zastanowienia, ewentualni chętni spośród wyróżnionych pisać na mejla.

Za merytoryczną odpowiedz Kowal Ka

1. Oba produkty powstają z ziaren.

2. Zarówno ziarna czekolady jak i niektóre rodzaje słodu używane do ważenia piw ciemnych poddaje się procesowi palenia.

3. Podobno czekolada został odkryta jako produkt uboczny przy ważeniu piwa, cytuję: „Jak twierdzi Archeolog John Henderson z Cornell University, szef zespołu badawczego, który dokonał wspomnianych odkryć, mówi, że mieszkańcy Mezoameryki produkowali ze sfermentowanych ziaren kakaowca chichę i przy okazji „wynaleźli” czekoladę”.

4. Zarówno piwo dzięki słodowi, lupulinie (która w małych ilościach posiada właściwości uspokajające lub nawet usypiające) i alkoholowi w niedużych ilościach poprawia samopoczucie. Czekolada posiada związek o nazwie fenylotylamina, który pobudza w organizmie produkcję endorfin, zwanych potocznie „hormonami szczęścia” co również pozytywnie powinno wpływać na samopoczucie.

5. Oba produkty łączą powody dietetyczne, piwo jest bardzo bogate w witaminy i mikroelementy – podobno jest najlepszym napojem izotonicznym, czekolada również jest bogata w witaminy i mikroelementy. Należy tylko pamiętać aby ani z jednym i z drugim nie przesadzać.

6. Belgowie bardzo cenią piwo i czekoladę. Dlatego podobno nic nie smakuje tak dobrze jak lambik i gorzka czekolada.

7. Oczywiście piwo i czekoladę połączył browar Wells & Youngs w piwie Young’s Double Chocolate Stout :).

Wyróżnienie za prostotę :) i pomysłową formę dla Agnieszki.

P iękna barwa

I ntrygujący smak

W arto zgrzeszyć

O cean zmysłów

 

I

 

C zar aromatu

Z askakujące doznania

E kstaza dla kubków smakowych

K olor żyznej ziemi

O rzech, winogrona, a może…rodzynki:)

L ekkość i przyjemność

A poteoza smaku

D elikatność jedwabiu

A BSOLUTNIE DOSKONAŁE POŁĄCZENIE

Wyróżnienie za połechtanie narcyzmu Piwowara :)) dla Tomka

„W świątecznej się Michał znalazł zadumie.

Stanął na kadzią – jaki słód wrzuci?

Czym by tu gości tym razem zaskoczyć?

Inaczej piwo szybko się znudzi ;/

 

Świąteczne piwo ciemne być musi.

Czekoladowe? – to dobre na Święta!

I barwą, zapachem klientów niech kusi.

Czarne wiec słody każdy zapamięta!

 

Sypnął więc Michał wór słodu ciemnego.

Aromat czekolady dać to przeć musi!

A ludzie nie pili nic tak zacnego.

Na takie Świąteczne klientów zakusi!”

Podziel się:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • email
  • Twitter
  • Wykop
  • Add to favorites