Nalewaki z nowymi Pintami

Odrywając się na chwile od wyspiarskich specjałów, wybrałem się na premierę nowych produktów ze stajni Pinty. Pierwsze polskie ale chmielone wyłącznie polską szyszką Ale Szycha :), oraz stout owsiany Wesołych Świąt. Piwa pojawiły się w nalewakach Zakładu Usług Piwnych jako andrzejkowy prezent dla wrocławskich piwoszy.

Ale Szycha

Ale Szycha to chmielone na zimno szyszką Marynki i Lubelskiego piwo górnej fermentacji, uwarzone na bazie słodu pilzneńskiego z użyciem drożdży Safale US-04. Szycha ma ekstrakt 13,1% i 5% alkoholu. Na gorąco napiszę, że wyszło bardzo fajne piwo sesyjne, które będzie się świetnie sprzedawało. Potwierdziły się niestety pogłoski o słabym nachmieleniu trunku. Czy jest to wada? Piwo wyszło naprawdę przednie, tylko nazwa jest myląca. Z tego co zaobserwowałem, wśród bywalców lokalu Szyszka wiedzie prym i schodzi w błyskawicznym tempie. Dla miłośników goryczki zostaje świeża warka Ataku, tym razem ekipa Pinty nie poskąpiła chmielu, jest świetnie.

Wesołych Świąt

Wesołych Świąt to stout owsiany… przepyszny stout owsiany. Ekstrakt 13,1% został odfermentowany do 4,5%. W zasypie słody ale ale, Caramunich, Caraaroma, Carafa, płatki owsiane do tego angielski chmiel i drożdże Safale US-04. Przyznam się, że od dawna chodził za mną stout, no i chłopaki z Pinty zrobili mi prezent świąteczny. Piwo jest wspaniale wytrawne, z potężna dawka gorzkiej czekolady i kawy. Nieco bardziej treściwe niż klasyczne dry stouty.

Wśród gości ZUP-u nowe piwa zostały przyjęte bardzo ciepło. Mogę śmiało stwierdzić, że wczoraj stanowiły większość sprzedawanych trunków. Mi osobiście wybitnie posmakował stout z rozmów z ekipą lokalu wiem, że nie jestem w tym odosobniony.

Więcej o nowych Pintach będziecie mogli przeczytać w recenzjach. Ale wcześnie przekonacie się o tym, że Pinta oprócz tego że warzy to jeszcze gada :). Udało namówić się Ziemowita Fałata do rozmowy na temat Pinty i przełomu jaki przyniosła polskim piwoszom. Szczegóły niebawem.

Podziel się:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • email
  • Twitter
  • Wykop
  • Add to favorites