INSTAnt camera and teleGRAM to prosta aplikacja powstała w 2010 roku, służąca do dzielenia się swoimi fotografiami z całym światem. Obecnie korzysta z niej ponad miliard mieszkańców naszego globu. W Polsce liczba użytkowników dobiła do 7 milionów. Co ciekawe, w naszym kraju z Instagrama korzystają głównie kobiety.

Dla jednych Instagram jest serwisem pozwalającym dzielić się swoją pasją lub śledzić rynkowe trendy, dla innych jest mało użyteczną aplikacją prezentującą tylko nudne zdjęcia. Nie mniej wygoda w publikowaniu zdjęć, hasztagowanie i sporo interesujących treści, tworzą serwis, z którego włącznie ze mną, codzienni korzysta mnóstwo osób. Dla niewtajemniczonych wspomnę tylko, że Instagram w przeciwieństwie do fb skupia ludzi z całego świata wokół otagowanej treści, co odróżnia go od książko-twarzy opartej głównie na relacjach ze znajomymi.
Dodam jeszcze, że dla mnie jako zwykłego użytkownika, po przejęciu Instagrama przez facebooka stracił on wiele ze swojej pierwotnej funkcjonalności. Przeniesione z fb algorytmy próbują nam wciskać treści, które interesują bardziej algorytmy niż nas. Przez to mam wrażenie, że ucieka mi dużo fajnych tematów. Do minusów należy jeszcze doliczyć nachalność reklamową serwisu, która mnie osobiście gigantycznie wkurza. Na szczęście rozwiązaniem jest korzystanie z serwisu poprzez przeglądarkę z zainstalowanym adblokiem.
Tyle wstępu, czas na 10 moich ulubionych piwnych profili (profile w losowej kolejności).

@TheCraftDiaries
to niesamowity profil prowadzony przez Davida Hilla, fotografa i ilustratora. Dzięki połączeniu tych dwóch sztuk wizualnych możemy obserwować niesamowite historie, które dzieją się na lub obok etykiet piwnych. Współczesne opakowania piw rzemieślniczych już same w sobie potrafią być małymi dziełami sztuki, a na profilu Davida etykiety uzupełnia dodatkowa historia. Zdecydowanie polecam obserwować i delektować oczy jego realizacjami.

Credit: @The Craft Diaries


@gotthard_beer
Profili z genialnymi fotografiami piwa na Instagramie nie brakuje, ale jeden z tych które bardzo mnie zainteresowały prowadzi Brazylijczyk Sérgio Gotthard. Bardzo lubię jego pomysły na kompozycję, dobór kolorów czy matowe szklanki. Praktycznie każde zdjęcie cieszy moje oczy.

Credit: @Sérgio Gotthard


@r.j.visions
jest kolejnym typowo piwno-fotograficznym profilem, prowadzonym przez mieszkającego w Kanadzie R.J. Wilkinsona. Jak sam o sobie pisze jest emigrantem z dyplomem z fotografii kreatywnej, „ożenionym” z lokalnym piwem rzemieślniczym. Mariaż tych dwóch pasji owocuje świetnymi, dobrze skomponowanymi fotografiami o fenomenalnych, często żywych i mocno wysyconych kolorach. Obok takich zdjęć nie da się przejść obojętnie.

Credit: @Beertography


@thebeeroness
Piękne fotografie to nie wszystko. Właśnie z takiego założenia wychodzi Jackie Dodd-Mallory, która kusi nas nie tylko pięknymi zdjęciami, ale przede wszystkim połączeniem piwa i jedzenia. Obserwuję jej profil od dawna i uważam go za jeden z najlepszych jak nie najlepszy profil kreujący piwno-kulinarną kulturę. Przy okazji Jackie łamie stereotyp amerykańskiego jedzenia opartego tylko na fastfoodowym żarciu. Oczywiście w dużej mierze amerykanie źle się odżywiają, ale ostatnimi laty sami ich mocno w tym temacie gonimy. Niestety. :(
Wracając to profilu @thebeeroness warto dodać, że znajdziemy na nim setki piwno-kulinarnych inspiracji oraz dania i desery łączące najróżniejsze style piwne. Co prawda żadnego przepisu z Piwem Grodziskim, ani przepisu na nakládaný’ego hermelína nie znalazłem, ;) ale mam nadzieję, że to tylko kwestia czasu, aż się tutaj pojawią. Zdecydowanie warto obserwować profil Jackie i szukać u niej inspiracji.

Credit: @The Beeroness


@Welovebreweries
W Polsce amerykańskimi browarami najczęściej interesujemy się z perspektywy mocno działających na wyobraźnię statystyk Brewers Association lub sporadycznie dostępnych u nas piw. Ten profil przybliża nam temat amerykańskiego piwowarstwa i pokazuje jak amerykańska rewolucja piwna wygląda z bliska. Znajdziemy tu fotografie zarówno tych najmniejszych jak i większych browarów rzemieślniczych. Na 10 zdjęciach zobaczymy to co w danym browarze najciekawsze, taproom, bar i piwa, a czasem i trochę sprzętu. Jednak ten ostatni wątek nie jest w wypadku tego profilu priorytetem. Warto tu zaglądać bo może ten profil stanie się dla Was inspiracją przy stworzeniu własnego browaru z taproomem.

Credit: @Welovebreweries


@craftbeerkings
To nietypowy dla mnie profil. Dlaczego? A dlatego że Craft Beer Kings jest amerykańskim sklepem internetowy, a ja sklepy na Instagramie obserwuję raczej niechętnie. Jednak ten profil pokazuje jak wygląda amerykański rynek, jak wyglądają opakowania i trendy graficzne. Zdjęcia w większości przypadków mają tę samą kompozycje, ale jest ona przejrzysta i spójna. Po obcowaniu z tym profilem wniosek mam tylko jeden. Trend owoców, dodatków i aromatów trzyma się mocno i to zarówno w USA jak i Polsce. :(

Credit: @Craftbeerkings | Beer Land 🍺


@EliTraks
Eli Traks mieszka w Dallas i zawodowo zajmuje fotografią produktową. Jak sama o sobie pisze, w dzień pracuje, nocą uwielbia fotografować piwa rzemieślnicze. U Eli widać duży kunszt w posługiwaniu się aparatem, światłem, scenografią i postprodukcją. Dzięki wysokim umiejętnościom i fantastycznym pomysłom możemy cieszyć oko przepięknymi, żywymi i dynamicznymi fotografiami. Tak, dynamika to zdecydowanie element charakterystyczny fotografii Eli.

Credit: @Eli Traks


@piwnygaraz
Piwnego garażu polskim fanom piwnego rzemiosła przedstawiać nie trzeba. Dla tych co Michała nie kojarzą napiszę tylko: sensoryk, sędzia piwny, bloger i piwowar, wcześniej browaru Kingpin teraz Mermaid Brewing. Na profilu znajdziecie nie tylko fajne fotki piwa, ale również mało popularny w Polsce temat łączenia piwa z jedzeniem oraz nową „miłość” Michała czyli #piwnamiksologia. Szczególnie interesujący jest właśnie ten ostatni temat ponieważ tworzenie drinków na bazie piw i innych alkoholi, nie wiedzieć czemu praktycznie nie istnieje. Dlatego jeżeli macie ochotę na drinka na bazie Schlenkerli i tequlii lub zastanawiacie się co przekąsić do imperialnego hefeweizena koniecznie zajrzyjcie na profil Piwnego garażu.

Credit: @Michał Kopik


@greatnotion
Great Notion Brewing to jedyny browar w tym zestawieniu choć nie ukrywam, świetnych profili browarów na Instagramie nie brakuje. Natomiast Great Notion ujął mnie świetnie prowadzonym profilem, kapitalnymi fotkami i designem własnych puszek. Mojej fascynacji nie zmienia nawet fakt, że nie miałem okazji spróbować żadnego piwa z GNB. Cóż w tym wypadku musi mi wystarczyć wizualna strona browaru.

Credit: @Great Notion Brewing


@Pretty Pubs
Lubicie brytyjskie puby? Ja uwielbiam. Bardzo cenię sobie wyspiarzy za ich kulturę pubową. Profil Pretty Pubs prezentuje jeden z elementów tej kultury publikując fotografie angielskich PUBlicznych domów, uzupełniając zdjęcia krótkimi historiami. Do pełni szczęścia na tym profilu brakuje mi zdjęć wnętrz, barów z pompami oraz serwowanego jedzenia. Ale jak to mówią, nie można mieć wszystkiego.

Credit: @Pretty Pubs


I to by było na tyle. Czujecie niedosyt? Ja również. Ten tekst udowodnił mi jak trudno jest wybrać dziesięć interesujących profili.
Ciekaw jestem czy jakiś z wyżej wymienionych profili obserwujecie, a jakich piwnych profili Wam najbardziej brakuje w tym zestawieniu? Koniecznie podzielcie się nimi w komentarzach.

Na koniec przypominam, nie zapomnijcie odwiedzić również profilu Smaki Piwa. Szczególnie, że w Instastory pojawiają się materiały nie publikowane nigdzie indziej.

View this post on Instagram

Skoro dziś niedziela to można sobie pozwolić na nieco odmienny temat. Tydzień temu były czekolady i kawa, dziś sery, a Westvleteren 12 był świetną okazją do takiego połączenia. Belgowie uwielbiają sery, a swoje specjały produkują również trapiści. Jak się nie mylę to mnisi z Sint Sixtus akurat sami sera nie produkują ale korzystają z sera produkowanego przez mnichów z francuskiego opactwa Belval. Niestety, takowego nie posiadam, ale wyciągnąłem z lodówki inne specjały. Wyliczając od najłagodniejszego wyciągnąłem czeskiego hermelina, następnie francuskiego Morbiera, polski Blue i francuski Livarot. Uzupełnieniem były oliwki w tym moje ulubione Kalamata i gruszka macerowana octem autorstwa cioci Krysi! I jakie wnioski? Po pierwsze dość łagodny w smaku hermelin i odrobinę bardziej wyrazisty Morbier słabo komponowały się z mocnym i aromatycznym quadruplem. Dużo bardziej pasował Blue czy pikantny i bardzo aromatyczny (piękna skarpeta) Livarot. Te dwa ostatnie fajnie kontrowały smak piwa. Drugi wniosek jest taki, że do tych dwóch wyrazistych serów fantastycznie pasowały gruszki. Jest to chyba największe moje odkrycie tego wieczoru. Ciekawy jestem czy lubicie piwno-serowe połączenia? #beer #piwo #cerveza #cerveja #birra #bier #sör #øl #trapist #trapistbeer #trapiści #piwatrapistów #tastingbeer #instabeerofficial #instadayli #instabeer #beergram #beergeek #craftbeer #bestbeer #bestbeerontheworld #Westvleteren #belgianbeer #nudnabelgia #foodpairing #chees #ser #piwoiser #cheespairing #smakipiwa

A post shared by  Smaki Piwa (@smaki_piwa) on

Podziel się:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • email
  • Twitter
  • Wykop
  • Add to favorites