1. Piwo Grodziskie nazywane jest polskim szampanem lub szampanem grodziskim.
  2. Podobnie do szampana produkowanego tzw. metodą szampańską, fermentacja Piwa Grodziskiego przebiega w dwóch etapach. Najpierw fermentuje w kadziach, a następnie leżakuje i dojrzewa w butelkach.
  3. Podobnie do szampana Piwo Grodziskie charakteryzuje się krystaliczną klarownością wysokim wysyceniem dwutlenkiem węgla (dużym nagazowaniem), powstałym naturalnie w procesie dojrzewania (refermentacji).
  4. W butelkach Piwa Grodziskiego ciśnienie dwutlenku węgla przekraczało 4 atmosfery a w skrajnych przypadkach nawet 5 atmosfer, co jest wartością podobną dla win typu mousseux i szampanów.
  5. Piwo Grodziskie nigdy nie było pasteryzowane, ale dzięki dojrzewaniu w butelce nie psuło się i miało długi termin przydatności do spożycia.
  6. Piwo Grodziskie jest jedynym piwem na świecie, warzonym w 100% ze słodu pszenicznego.
  7. Piwo Grodziskie serwuje się w oryginalnym szkle, stylizowanym na kieliszkach do szampana. Po przelaniu do szkła krystalicznie klarowne piwo mocno musujema gęstą czapę białej piany.
  8. Piwo z Grodziska ma bardzo długą tradycję sięgającą XV wieku. Niegdyś było piwem bardzo drogim, np. w wieku XVII w Poznaniu było 3 razy droższe, niż piwo wytwarzane na miejscu.
  9. Piwo Grodziskie to jedyne polskie piwo górnej fermentacji, które było produkowane w okresie PRL-u.
  10. Piwo Grodziskie to polska wizytówka. Przed II wojną światową eksportowane było do 37 krajów, w tym: państw afrykańskich, Chin, USA, Filipin, Singapuru i Australii. Po II wojnie światowej było pierwszym polskim piwem wyeksportowanym do USA.
Podziel się:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • email
  • Twitter
  • Wykop
  • Add to favorites