Jabłko w PiwieA oto i sprawca całego zamieszania, Jabłko w Piwie. Nowe, aromatyzowane piwo z olsztyńskiego browaru. Trunek, który powinien trafić w gust nieortodoksyjnych piwoszy.Jabłko w Piwie jest rozszerzeniem ofert piw owocowych z Kormorana. Zarówno stylistycznie jak i koncepcyjnie nawiązuje do Wiśni w Piwie. Wybór piw owocowych jest bardzo duży, powali staja się one trzecim filarem branży (po lagerze i piwach miodowych). Lato, kiedy po złoty trunek sięga wiele osób nie pijących piwa na co dzień, jest idealnym czasem na taką premierę. Wakacyjny piwosz i tak raczy się piwem z sokiem. Wybierając produkt Kormorana dostanie coś lepszego, niż koncernowy lager ze sztucznie zabarwianym, chemicznym syropem malinowym.

Na korzyść Kormorana przemawia, jak zwykle, staranność przygotowania piwa. Do produkcji użyto soku z pięciu rodzajów jabłek Antonówki, Lobo, Idared, Cortland i Vista Bella. Szkoda, że Kormoran nie zdecydował się na użycie owoców w procesie warzenia Jabłka w Piwie. Miało by to więcej wspólnego z piwem.

Jabłko w Piwie

| Browar: Kormoran
| Nazwa: Jabłko w Piwie (ekst. 14  alko. 4,5 % obj)
| Gatunek: aromatyzowany lager
| Metka: Zakupione w sklepie Drink Hala za około 4,5 zł

Opakowanie: Identyczna etykieta jak w przypadku przytaczanej wcześniej Wiśni. Motyw przewodni to jabłka pływające w piwie. Kolorystyka jabłkowej zieleni pasuje do nazwy, jak zwykle u Kormoran etykieta stoi na wysokim poziomie. Na kontr-etykiecie podane są wszystkie dane, kapsel czarno- złoty.

Jabłko w Piwie

Kolor: Kolor ciemno złoty, idealnie klarowny, pasuje i do soku jabłkowego i do piwa.

Piana: Piana ponadprzeciętna: wysoka, śnieżnobiała i średnio trwała. Redukuje się bardzo ładnie zdobiąc ścianki naczynia.

Zapach: Ho ho, miłośnicy cydru, soku czy też wina jabłkowego będą wniebowzięci. Aromat jest wybitnie jabłkowy wielowątkowy, lekko kwaskowaty, z nutami szarlotki. Zapachy piwne są mocno wycofane, odrobina słodu w tle.

Smak: Po pierwsze browarowi należy się uznanie za brak dominującej słodyczy, mimo dosładzani piwa cukrem. Jabłko w Piwie jest przyjemnie kwaśne, jabłkowy odcieniem tego smaku. Na finiszu wyczuwalna goryczka i posmak słodowy. Klasyczny przedstawiciel gatunku aromatyzowanego lagera.

Podsumowanie: Najlepsze piwo jabłkowe na rynku. Właściwie, to jabłkowy napój alkoholowy. Szkoda, że polskie browary nie spróbują nieco mniej dosadnego operowani aromatem i smakiem owocowym. Polecam miłośnikom piw aromatyzowanych.

Ocena:

Autor: Bartek Smaki Piwa

Podziel się:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • email
  • Twitter
  • Wykop
  • Add to favorites