Piwna edukacja w naszym kraju nie jest już tematem nowym i elitarnym. Istnieje wiele kursów dla osób początkujących (np. Piwoznawcy) jak i kursy profesjonalne, np szkolenie sędziowskie organizowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Jednak do tej pory brakowało inicjatywy, która bardziej kompleksowo przeprowadziłaby początkującą osobę przez meandry piwnego świata. Odbywający się we wrześniu Warsaw Beer Week czy październikowy Warszawski Festiwal Piwa, uświadomił nie tylko mnie, jak duży jest głód wiedzy i jak bardzo potrzebne są spotkania nie tylko z piwem ale i z osobami dysponującymi ponadprzeciętną piwną wiedzą. Tak narodził się pomysł Uniwersytetu Trzeciego Piwa. Inicjatorami Uniwersytetu jest ekipa pubu Cześć i Przemek Iwanek z blogu Piwo i Cydr. Przemek jest doświadczonym sensorykiem i sędzią piwnym. W czasie uniwersyteckich spotkań będzie opiekunem i jednocześnie przewodnikiem po świecie piwa. Smaki Piwa objęły tę inicjatywę medialnym patronatem, dlatego na naszym fanpage’u będziecie mogli śledzić wydarzenia związane z Uniwersytetem.

Kurs sensoryczny

Kurs sensoryczny

A co w programie?

Co dwa tygodnie nowe piwne atrakcje, wyzwania i świeża porcja wiedzy. Zapoznacie się z tajnikami degustacji, odbędziecie wycieczkę po piwnych stylach a także będziecie mieli możliwość zmierzenia się z profesjonalnymi próbkami sensorycznymi z angielskiej firmy FlavorActiV. Na takich próbkach ćwiczą zawodowi sensorycy i sędziowie piwni, a kurs pozwala ocenić własne możliwości sensoryczne. Dzięki temu poznacie wrażliwość własnego nosa na określone związki i dowiecie się, które wyczuwacie świetnie, a które sprawiają Wam trudność.

Próbki sensoryczne FlavorActiV

Próbki sensoryczne FlavorActiV

Szczegółowy program wygląda następująco:

Rok 2016:

  • 13 listopada, niedziela, godz. 15:00: Szkolenie z profesjonalnej degustacji piwa oraz dyniowa degustacja, czyli jak smakują piwa dyniowe,
  • 26 listopada, sobota: Piwa ciemne jak noc listopadowa,
  • 10 grudnia, sobota: Christmas Warmer, czyli przedświąteczne rozgrzewanie,

Rok 2017:

  • 14 stycznia, sobota: Święto Porteru Bałtyckiego,
  • 28 stycznia, sobota: Szkolenie sensoryczne FlavorActiV cz.1,
  • 11 luty, sobota: Winter Warmer – byle do wiosny,
  • 25 luty, sobota: Szkolenie sensoryczne FlavorActiV cz.2,
  • 11 marca, sobota: Belgijskie piwa klasztorne,
  • 25 marca, sobota: Klasyczne piwa kwaśne,
  • 8 kwietnia, sobota: Tradycyjne piwa wiosenne.

Aby uczestniczyć w zajęciach Uniwersytetu musicie oczywiście mieć skończone 18 lat. Następnie w ustalonym terminie pojawiacie się w Cześciu i wykupujecie wejściówkę w cenie 35 zł za spotkanie. Oczywiście kurs sensoryczny będzie w wyższej cenie, o czym informacja pojawi się w późniejszym czasie na stronie wydarzenia. Istnieje również możliwość wykupienia karnetu na wszystkie spotkania.
Już teraz zapraszam Was na dwa pierwsze listopadowe warsztaty, czyli szkolenie z profesjonalnej degustacji piwa, spotkanie z modnymi o tej porze roku piwami dyniowymi oraz ciemnymi piwami jak noc listopadowa.
Na koniec przypominam o śledzeniu informacji na profilu  Cześć, Piwo i Cydr oraz Smaków Piwa. Relację fotograficzną znajdziecie tutaj.

Uniwersytet Trzeciego Piwa - plakat

Uniwersytet Trzeciego Piwa – plakat

Podziel się:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • email
  • Twitter
  • Wykop
  • Add to favorites
  • RSS