Czeski kwiecień i Festiwal Dobrego Piwa wpłynęły na zaniedbania w krajowych piwnych premierach. Nadrabianie zaległości zaczynam od nowego piwa ze stajni Grupy Żywiec, jednego z trzech niepasteryzowanych eurolagerów, Specjala Niepasteryzowanego.
Poza Specjalem na półkach sklepowych pojawił się Leżajsk Niepasteryzowany i Królewskie Niepasteryzowane, dlaczego zdecydowałem się na Specjala? Otóż pacholęciem będąc zdarzyło mi się spędzać wakacje na Mazurach, a tam Specjal zastępował poranną kawkę, kompocik do obiadu i wieczorna herbatkę :). Poza tym reprezentując pokolenie trzydziestolatków wychowałem się na piwach EB, tak jak i Specjal pochodzących z browaru w Elblągu.
Po EB już śladu nie pozostało natomiast Specjal przeżywa drugą młodość, nie tak dawno w prywatnych rozmowach prorokowałem, że stanie się on marką ogólnopolską. I proszę, mamy to piwo niemalże w każdym sklepie. Pytanie jakie musi zawsze paść przy recenzjach piw z koncernów jest kwestia tego gdzie to piwo jest warzone? Czy aby na pewno w Elblągu? Żywiec takich informacji nie udostępni ale na tą chwilę przeważają opinie że Specjal jest produkowany w Warce.
Specjal Niepasteryzowany to jasny lager o zawartości ekstraktu 12,2 % i alkoholu 5,8%, dużo ale czego można się było spodziewać. Moda na „niepastery” nie ominęła żywieckiego giganta i w tej chwili jedynie Kompania Piwowarska nie ma tego typu piwa. Szkoda, że GŻ mając w zanadrzu browar w Cieszynie, ładuje się w słabe piwa niepasteryzowane. No ale nie od dziś wiadomo vox populi vox dei, konsumenci oczekują to konsumenci dostają…
| Browar: Grupa Żywiec (prawdopodobnie Warka)
| Nazwa: Specjal Niepasteryzowany (ekst. 12,2 % alko. 5,8 % obj)
| Gatunek: jasny lager/niepasteryzowane
| Metka: Kupione w sklepie Chmielny za około 2,5 zł.
Opakowanie: Jakieś takie zbyt czarne, ja wiem że taka jest kolorystyka marki ale trudno dopatrzyć się tam czegokolwiek wskazującego na brak posteryzacji, zielona wstęga jest wprost koszmarna. Na pociesznie dodam, że Specjal ma bardzo ładny kapsel, i kontretykietę na której nie jesteśmy zbyt nachalnie masakrowania marketingiem. Szkoda tylko, że brakuje informacji o ekstrakcie, ponadto w składzie niesłodowany jęczmień… ach te oszczędności :)
Kolor: Jasno złoty, idealnie klarowny widać, że odfiltrowali to piwo do cna.
Piana: Dobrze, że w trakcie nalewani miałem aparat w ręku w innym wypadku bym nie zdążył uchwycić tej wiekopomnej chwili. Piana – widmo.
Zapach: Absolutnie niczym się nie wyróżnia od całej reszty euro lagerów, słód i to niezbyt intensywny.
Smak: Piwo smakuje a właściwie nie smakuje mi wcale. Goryczki niemalże brak, jakichkolwiek cech charakterystycznych brak, w finiszu delikatna chlebowość i nikła słodycz, wyczuwalny alkohol. Nie ma to piwo żadnych dominujących wad, zalet ma jeszcze mniej.
Podsumowanie: Mój sentyment do marki Specjal legł w gruzach, lato 2001 i trasa Mikołajki- Giżycko już nie powróci. Po Specjala sięgnę za kolejnych 10 lat, może wtedy będzie to piwo godne uwagi.
Ocena:
18 maja 2011 at 22:48
wiem że to nie ładnie poprawiać ale nie Girzycko a Giżycko:)
21 maja 2011 at 13:23
Te Piwo Iest W Miare Dobre Ale Wole Zwykłego Czarnego
14 czerwca 2011 at 09:02
nieraz przechodzę koło browaru w EB i widzę jak taśmami pędzą czerwone warki :) a specjala robią w Warce :)
22 sierpnia 2011 at 19:53
Ja piłem i jestem zdumiony. Nie zgadzam się z recenzja… To piwo po prostu smakuje!! Jest o niebo lepsze niż konkurencyjne piwa niepasteryzowane…
Moze i ten sentyment – w koncu SPECJALA wyssałem z mlekiem matki prawie :-) Strach powidziec, ze od kołyski je pijałem…. i wcale nie musiałem jeździć na MAZURY :P
Na maxa polecam – tylko strasznie cieżko je ostatnio dostać w Wawie :/
27 sierpnia 2011 at 13:46
„Po EB już śladu nie pozostało”
To piwo jest produkowane na eksport i dostępne w kilku państwach. Niektórzy donoszą że wciąż jest też rozlewane w Elblągu, choć z drugiej strony za koncernową produkcją nieraz trudno trafić.
27 sierpnia 2011 at 14:05
Tak słyszałem o małych partiach eksportowych, ciekawe tylko czy takie małe warki są warzone specjalnie na recepturze EB, czy na zachód jadzie Specjal nalany do opakowań EB.
13 grudnia 2011 at 19:47
Niepasteryzowany nalewany jest w Warce. EB nadal jest produkowany w Elblagu, na eskport. Nie smakuje jednak jak stare EB. Nie jest to jednak tez Specjal.
10 stycznia 2012 at 20:31
Właśnie piję i żałuję, że kupiłem. Tak jak autor napisał- piany brak! W smaku bardzo gorzkie. Po kilku minutach Specjał zrobił się jak siki weroniki. 3/10.
21 lutego 2012 at 23:52
Co do EB to trudno mi p
11 maja 2012 at 14:20
w naszym pięknym kraju wszystko spiepszą, od dróg po emeryture,
ale jak można było zaprzestać warzyć takie Heweliusza,
nawet 20lat temu Lech smakował jak piwo, niestety mamy obecnie
napoje piwopochodne…gul,gul
23 maja 2012 at 19:59
Piwo przyzwoite, fakt rewelacji nie ma, ale za cenę 2,20 zł. to całkiem znośne piwo. Piłem sporo gorszych. Fakt, można wydać sporo więcej i kupić lepsze piwo, ale stosunek ceny do jakości satysfakcjonujący. W skali szkolnej, to piwo dostałoby u mnie ocenę między 3+, a 4-